ftwxia

Ξεκινώ το πρωί για τα ψώνια της ημέρας . Τίποτα ιδιαίτερο , τίποτα παραπάνω από ότι πραγματικά χρειάζομαι. Στην μικρή πλατεία της γειτονιάς μου ένας νεαρός ψάχνει στους σκουπιδοντενεκέδες. Κοντοστέκομαι... τι να πω? Πως μπορώ να βοηθήσω? Και κάποια τρόφιμα να δώσεις δεν έχει νόημα δουλειά χρειάζεται το παλικάρι.

Σήμερα αυτός , αύριο ο συνταξιούχος των 200 ευρώ , αύριο εγώ , μεθαύριο τα παιδιά μας... Ένδεια... όχι απλή φτώχεια. Στέρηση στοιχειωδών καταναλωτικών αγαθών. Και κάθομαι εγώ μπροστά στο πληκτρολόγιο και γράφω χαζά περί θετικής σκέψης, και αισιοδοξίας και εναλλακτικό τρόπο ζωής...

Έλα καλή μου να σε δω! Σερβίρισέ τα αυτά σ'αυτόν που ζει με όσπρια και μακαρόνια βδομάδες τώρα. Σε αυτόν που δεν έχει ούτε λάδι. Στον παππού που έχει σταματήσει την φαρμακευτική αγωγή του.Στην οικογένεια που ζει χωρίς ρεύμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat στην Ελλάδα, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 21,2% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδειας το 22,4%, ενώ ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας το 17,2% του πληθυσμού. Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην ΕΕ είναι 17,3%, 7,5% και 10,4%.

Η φτώχεια είναι ένα οικουμενικό φαινόμενο και έχει να κάνει κυρίως με παγκόσμια διαστρωμάτωση, την παγκόσμια οικονομία και τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς σχετική κυρίως φτώχεια συναντάμε σε όλα τα κράτη, ακόμα και στα οικονομικά ισχυρά.

Βέβαια το πρόβλημα της φτώχειας δεν είναι ένα κακό που το έστειλε η μοίρα , αλλά συνδέεται με τους τρόπους που διάφορες κοινωνικές ομάδες ερμηνεύουν την πραγματικότητα σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Επομένως η ύπαρξη της φτώχειας συνδέεται με το γεγονός ότι οι άνθρωποι και οι κυβερνήσεις δεν κάνουν αρκετά για να την εξαλείψουν.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν φέρουμε μερίδιο ευθύνης και εμείς. Ο καθένας ξεχωριστά. Όπως οι αγρότες είχαν παρκάρει τα μηχανήματά τους και περίμεναν αμέριμνοι τις επιδοτήσεις , τώρα καθόμαστε και περιμένουμε επιδόματα. Ιντιάνα Τζόουνς : Οι κυνηγοί του χαμένου επιδόματος! Αυτοί είμαστε συμπερασματικά.

Όταν πεινάω δεν κάνω επιλογή δουλειάς. Κυνηγώ το μεροκάματο όχι το επίδομα. Καθαρίστρια ετών 50? ΝΑΙ. Εργάτης στα χωράφια? ΝΑΙ. Κάνε κάτι φίλε μου. Ενεργοποιήσου. Οτιδήποτε θα φέρει φαγητό στο τραπέζι σου και χρήματα για τις υποχρεώσεις σου. Ξέρω πως η ανεργία είναι κινούμενη άμμος που σε ρουφά. Ξέρεις πως εξαφανίζεσαι αλλά με κάποιον τρόπο το μυαλό είναι σε αδράνεια. Και τα αντανακλαστικά σου το ίδιο.

Εκεί σε θέλω! Πάντα υπάρχει τουλάχιστον μια λύση για κάθε πρόβλημα. Κατανάλωσε φαιά ουσία και ψάξε να την βρεις. Αν δεν υπάρχει διέξοδος ζήτα βοήθεια.

Ξέρω είναι δύσκολο να ζητάς βοήθεια. Θεωρείς πως πληγώνεται η αξιοπρέπεια σου. Όμως δεν είναι έτσι.

  • Η ΟΜΑΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ

  • Προσαρμόσου στις νέες συνθήκες .... ή εξαφανίσου! Αυτός είναι ο αμείλικτος νόμος της φύσης. Άσε το πτυχίο και τα "Τι καθόμουν τόσα χρόνια και διάβαζα" και ψάξε τις δεξιότητές σου. Τι μπορείς να κάνεις?

  • Πνίξε τις μεγάλες ιδέες που έχεις για τον εαυτό σου. Κάνε μια αρχή και στην πορεία εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες που θα σου φέρει η ζωή. Το πρώτο μικρό βήμα για το μεγάλο ταξίδι.

  • Μην σπαταλάς τον χρόνο σου περιμένοντας την άνωθεν βοήθεια (βλέπε επιδόματα). Κανείς δεν είναι καλύτερος από εσένα.Κανένας δεν είναι εξυπνότερος. ΜΠΟΡΕΙΣ. Μην φοβάσαι την αποτυχία. Έχεις μια ιδέα? Δοκίμασε την...και αν πετάξεις???

  • Λίστα! Ναι κάνε μια λίστα με τις εργασίες που μπορείς να κάνεις. Σαν να έχεις αμέτρητες προσφορές και θέλεις να επιλέξεις. Μετά σχέδιο δράσης. Βγες έξω και κυνήγησε τα όνειρά σου. Η πατρίδα σου είναι εκεί που είναι η δουλειά σου. Μην φοβάσαι να αλλάξεις πόλη και χώρα.

ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ! Όχι να ψάχνεις στα σκουπίδια... αυτό δεν το αντέχω σαν άνθρωπος. Δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο. Μην περιμένεις όμως απλές λύσεις. Μην περιμένεις να σε πάρουν από το χέρι. Μην περιμένεις να σου χτυπήσουν την πόρτα για να σου προσφέρουν δουλειά.

Αυτά σου τα λέει μια γυναίκα 54 ετών που έμεινε άνεργη για μικρά χρονικά διαστήματα. Πάντα όμως κάτι θα έβρισκα να κάνω. Μικρό? Ναι μικρό. Όμως αρκετό για να μπορέσω να επιβιώσω.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΩΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΟΤΙ ΣΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.

"Είμαι κυρίαρχος του εαυτού μου. Η ζωή μου είναι το άθροισμα των επιλογών μου" . Αυτό θα επαναλαμβάνεις κάθε μέρα!

Τόλμα να συμμετέχεις, να αποφασίζεις για τη ζωή σου, να διαχειρίζεσαι το χρόνο σου και τους πόρους σου.