Αλλαγή

"Δεν μπορώ να πάω πίσω στο χθες, γιατί ήμουν κάποιος άλλος".
Lewis Carroll, Άγγλος συγγραφέας.

Κάποιος άλλος? Εντελώς διαφορετικός χαρακτήρας? Ολοκληρωτικά ή σε μερικές πτυχές του εαυτού σου... και γενικά

Αλλάζει ο άνθρωπος? Μπορεί να μεταβληθεί σε μια εντελώς διαφορετική προσωπικότητα?

Όπως η ζωή δεν είναι μονοδιάστατη - όμορφη, άσχημη - έτσι και το κάθε άτομο , είναι τόσο απλό μέσα στην πολυπλοκότητά του. Και φυσικά δεν είναι μονοδιάστατο. Όταν γνωρίζεις ένα άτομο δεν βλέπεις όλες τις πτυχές του χαρακτήρα του. Πολλές φορές δεν τις διακρίνεις ακόμα και αν είσαι πολλά χρόνια μαζί του. Βλέπεις κάποιες από αυτές.

Ο καθένας μας έχει την δική του κοσμοθεωρία. Βλέπει τον κόσμο με τα δικά του "γυαλιά". Από μια ξεχωριστή οπτική γωνία. Αυτό που βλέπεις το μυαλό δεν το αναλύει αντικειμενικά. Σύμφωνα με τα δικά μας πιστεύω , και επηρεασμένοι από αυτά που έχουμε δεχθεί σαν αξιώματα , κατατάσσουμε το άτομο που γνωρίζουμε σε μια κατηγορία. Τις περισσότερες φορές το "φιλτράρισμα" της προσωπικότητας του άλλου είναι εντελώς αυθαίρετο και η κατηγορία που τον κατατάξαμε λάθος. Με λίγα λόγια

Αυτό που είδες δεν είναι η αντικειμενική αλήθεια αλλά αυτό που εσύ μπορούσες να δεχθείς σαν αλήθεια εκείνη την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Οι άνθρωποι έχουμε γίνει - δυστυχώς - θύματα ενός κοινωνικού στάτους. Αυτά επιτρέπονται , αυτά απαγορεύονται .Αυτό έχει ως συνέπεια να κρύβουμε με περίσσεια επιμέλεια κομμάτια της προσωπικότητάς μας που θεωρούμε - πάλι αυθαίρετα - ότι δεν θα γίνουν εύκολα αποδεκτά από το κοινωνικό σύνολο. Έτσι καλλιεργούμε και βγάζουμε προς τα έξω έναν ψεύτικο εαυτό. Μία μάσκα για κάθε μέρα . Οι εφτά μάσκες μου που έλεγε και ο Χαλίλ Γκιμπράλ. Ποιος είσαι τελικά χρυσέ μου? Πόσο όμορφος είσαι μέσα από την μάσκα σου? Πρέπει να επιμείνεις , να εμβαθύνεις για να βρεις την πραγματική προσωπικότητα ώστε να την αποδεχθείς ή να την απορρίψεις.

Αυτό που βλέπουμε συχνά ως προσωπικότητα των ανθρώπων γύρω μας, δεν είναι η πραγματική τους προσωπικότητα, αλλά μία της πλευρά, αυτή που δείχνουν προς τα έξω.

Συχνά πιστεύουμε πως δυνατός είναι ο άνθρωπος που τα ξέρει όλα για τον εαυτό του. Πράγμα που κατασκευαστικά είναι αδύνατον. Κανένας δεν γνωρίζει τον εαυτό του σε βάθος. Γνωρίζουμε μόνο το συνειδητό κομμάτι του εαυτού μας. Υπάρχουν τόσες τραυματικές εμπειρίες και παρόλο που τις έχουμε αφανίσει στα μεγάλα βάθη του εγκεφάλου μας , έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια. Αυτές ειναι οι σκοτεινές πλευρές μας. Εκεί θέλουμε βοήθεια. Αυτές πρέπει να αλλάξουμε. Και εκεί χρειαζόμαστε βοήθεια.

Τελικά αλλάζει ο άνθρωπος?

Για να αλλάξει ένας άνθρωπος πρέπει κατ αρχήν να το επιθυμεί ο ίδιος να αλλάξει. Πρέπει να παραδεχτεί δηλαδή πρώτα στον εαυτό του ότι κάποιες φορές μπορεί να νιώθει μία έλλειψη ικανοποίησης από τον τρόπο ζωής του, ακόμη και δυσφορία
ή άγχος. Αυτό δεν είναι ντροπή, δεν τον μειώνει ως άνθρωπο. Να μην την «κρύβει» από τον εαυτό του, να μη την «αρνείται». Συχνά οι άνθρωποι δεν παραδέχονται αυτά τα συναισθήματα, διότι νομίζουν λανθασμένα ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τον εαυτό τους. Έτσι, μπορεί να ζουν με άγχος πχ για πάρα πολλά χρόνια, μέχρι να απευθυνθούν σε ειδικό. Και όμως, πάντοτε μπορεί να αλλάξει ο εαυτός μας, όμως μέσα από την βαθύτερη γνώση και κατανόηση του καταρχήν.

Και όλοι εμείς που προσπαθούμε με νύχια και δόντια να αλλάξουμε τον άνθρωπό μας , ας προσπαθήσουμε να τον κατανοήσουμε και να τον βοηθήσουμε να φέρει στην επιφάνεια τις σκοτεινές του πλευρές. Γιατί φίλε μου δεν είναι ότι δεν δέχεσαι το σύνολο της προσωπικότητάς του , αλλά την σκοτεινή του πλευρά. Αυτή θέλεις να αλλάξεις. Για να αλλάξει πρέπει να την ξεθάψει και να κοιτάξει στα μάτια τους μεγάλους του φόβους. Τις τραυματικές του εμπειρίες.

Ναι λοιπόν μπορεί να αλλάξει ο άνθρωπος κάποια κομμάτια της προσωπικότητάς του αρκεί να το θέλει. Δεν γίνεται όμως να μεταλλαχθεί σε κάτι άλλο. Εσύ φίλε μου ή που αγαπάς , αποδέχεσαι και βοηθάς ή που κρίνεις , αξιολογείς απορρίπτεις και αποχωρείς. Είναι τόσο απλό! Και η αγάπη , η συνύπαρξη δύο ανθρώπων δεν είναι απλή διαδικασία.