Γυναίκα

Άλλη μια παγκόσμια ημέρα.Άλλη μια ανάμεσα σε τόσες άλλες.Το έχω ξαναπεί δεν μου αρέσουν οι παγκόσμιες ημέρες , που "φυτεύτηκαν" μέσα στο έτος για να θυμήσουν τα αυτονόητα ,τα αυταπόδεικτα .

Παγκόσμια ημέρα γυναίκας λοιπόν. Και ναι οι ανισότητες δεν έχουν εξαλειφθεί τελείως σε παγκόσμιο επίπεδο πάντα.

Σήμερα, 32 εκατομμύρια κορίτσια είναι εκτός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 29 εκατομμύρια εκτός του χαμηλότερου επιπέδου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ενώ πάνω από τα δύο τρίτα των χωρών έχουν επιτύχει την ισότητα των φύλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, λιγότερες από τις μισές έχουν επιτύχει ισότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ των φύλων εντοπίζονται στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, όπου μόνο 79 κορίτσια εγγράφονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για κάθε 100 αγόρια. Επιπλέον:

· Στα τρία τέταρτα των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος με διαθέσιμα στοιχεία, πάνω από μία στις πέντε έφηβες έχουν βιώσει τη βία από το σύντροφό τους κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Τα στοιχεία τα έδωσε στην δημοσιότητα η UNICEF και επισημαίνει ότι τα κορίτσια αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερα εμπόδια για να πάνε στο σχολείο, βιώνουν τη βία και την κακοποίηση από κοντινά τους πρόσωπα, ζουν με τις συνέπειες επιβλαβών πρακτικών όπως ο ακρωτηριασμός των γεννητικών τους οργάνων ή των γάμων σε παιδική ηλικία και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.

Όμως όλα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν καθαρά πως ζούμε σε έναν κόσμο δύο ταχυτήτων. Χώρες με άριστο βιοτικό επίπεδο και πλούτο , στις οποίες οι γυναίκες έχουν πάρει την ζωή στα χέρια τους και έχουν καταφέρει μέσα από αγώνες να ζούνε ανεξάρτητες. Το 2017 ο αριθμός των γυναικών που εργάζονται, αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια και δραστηριοποιούνται στην πολιτική ή κατέχουν ανώτερες θέσεις σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερος από ποτέ.

Και υπάρχουν και οι χώρες με πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο , μεγάλα ποσοστά φτώχειας που εκμεταλεύονται τις γυναίκες. Κατώτερα πλάσμα χωρίς δικαίωμα στην μόρφωση και κατα συνέπεια στην εργασία. Ένα άτομο (είτε γυναίκα, είτε άντρας) χωρίς μόρφωση είναι ένα άβουλο , υποταγμένο πλάσμα. Και χωρίς εργασία ,άρα χωρίς εισόδημα , είναι υποβουλομένο.

  • Έζησα την εποχή που ο πατέρας μου έδινε στην μάνα μου το ψηφοδέλτιο σφραγισμένο να το ρίξει στην κάλπη.

  • Έζησα εκείνες τις ημέρες που η μάνα μου στο πιάτο της έβαζε την μικρότερη δυνατή μερίδα για να φάει καλά η υπόλοιπη οικογένεια . Η μερίδα η μεγάλη στον πατέρα γιατί δούλευε.

  • Θυμήθηκα τα καφενεία ανδροκρατούμενες περιοχές.

  • Φόρεσα το πρώτο μου παντελόνι στην Τρίτη Δημοτικού μετά από αγώνα μεγάλο!!! Μάχη για πολλές ημέρες!Και αυτό γιατί "Παντελόνια φοράνε οι άντρες. Εσύ είσαι γυναίκα".

  • Έζησα το "Αυτός έχει ένα παιδί και ένα κορίτσι"!

Σήμερα φαντάζουν εξωφρενικά όλα αυτά.Σήμερα βλέπω...

  • Την γυναίκα να κρατά στα χέρια της όλη την οικονομία του σπιτιού. Να είναι το μοναδικό εισόδημα.

  • Την γυναίκα να έχει κατακτήσει όλα τα αξιώματα.

  • Να μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της... γιατί αυτό θέλει...γιατί μπορεί!

  • Δεν είναι αναγκασμένη να ανέχεται βίαιες καταστάσεις ούτε ψυχολογική βία . Η ίδια είναι υπεύθυνη για τον εαυτό της. Έχει μάθει να τον αγαπά και να τον σέβεται. Και αυτόν τον σεβασμό τον απαιτεί πλέον από όλους.

  • ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ

Απαιτούν να τους αναγνωριστούν τα δικαιώματα που αυτονόητα τους ανήκουν.

Απαιτούν τυπική ισονομία και ουσιαστική ισότητα.

Απαιτούν το προφανές. Μάχονται ,ακόμα σήμερα , για τα αυτονόητα , που κανονικά δεν θα έπρεπε να χρειάζονται παγκόσμιες ημέρες για να τα υπενθυμίζουν.

Μην δώσεις λουλουδάκι στην γυναίκα σου σήμερα. Δεν χρειάζεται να της χαρίσεις κάποιο κόσμημα. Δεν έχει ανάγκη να φτάσει 8 Μαρτίου για να βγει με τις φίλες της.

Τον σεβασμό σου θέλει. Να την βλέπεις ισότιμα σαν προέκταση του εαυτού σου. Να αναγνωρίζεις την τιτάνια προσπάθεια που κάνει. Να καταλαβαίνεις αυτά που τα χείλη δεν θέλουν να ξεστομίσουν. ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΕΒΕΣΑΙ.

Και αυτά κάθε μέρα , κάθε ώρα ώσπου να μην χρειάζονται όλες αυτές οι παγκόσμιες μέρες για να μας θυμίζουν τα αυτονόητα.

Κορίτσια καλή μας δύναμη !!!!