anergia

Ελλάδα ίσον καταγάλος ουρανός ( τους περισσότερους μήνες του χρόνου) , ήλιος , θάλασσα , τσιπουράδικα και ανεργία!

Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων το Νοέμβριο διαμορφώθηκε στους 996.000. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 17,1% και στις γυναίκες στο 25,8%. Το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα αυξήθηκε το Νοέμβριο στο 43,7%, έναντι 42% τον Οκτώβριο.

Και μιλάμε για εγγεγραμμένους ανέργους. Δεν είναι πραγματικά αυτά τα ποσοστά.

Η ανεργία είναι πολύπλοκο ζήτημα.Δεν έχει να κάνει μόνο με τα χρήματα. Είναι μια κατάσταση που αν δεν την διαχειριστείς πυροδοτείται ένας μηχανισμός αυτοκαστροφής. Όχι δεν είμαι υπερβολική. Δες ένα σκηνικό:

Ξημερώνει όμως δεν έχει καμία σημασία. Κλείνεις τα μάτια και προσπαθείς να ξανακοιμηθείς. Να σηκωθείς να κάνεις τι? Άλλη μια μέρα χωρίς κανένα σκοπό. Σέρνεις βαριά τα βήματά σου στην κουζίνα. Φτιάχνεις τον τελευταίο καφέ... Πάει και αυτός... Καπνίζεις το τελευταίο σου τσιγάρο και σκέφτεσαι... προσπαθείς τουλάχιστον να σκεφτείς. Όμως ένα περίεργο πράγμα το μυαλό δεν συνεργάζεται. Το απόλυτο κενό. Κοιτάζεις την πόλη μέσα από το θολό τζάμι και νοιώθεις πως σου έχει βγάλει γλώσσα και σε κοροιδεύει:

-Κοίτα τι όμορφα είναι έξω.Δες πόσο όμορφη είμαι τώρα που είναι Άνοιξη. Έλα βγες να με απολαύσεις...δεν μπορείς? Τι κρίμα!!!

Εντάξει... ακούς ανύπαρκτες φωνές κάπου κοντά είναι η τρέλα! Έβγαλες βδομάδα με μακαρόνια και πατάτες. Αυτή μάλλον είναι η βδομάδα των οσπρίων... Τα φάρμακά σου τα έκοψες. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μηδέν. Οι φίλοι ένας -ένας σε ξέχασαν. Δεν είσαι σε θέση να τους ακολουθήσεις ούτε για έναν καφέ. Μόνος και άφραγκος φυλακισμένος στο ίδιο σου το σπίτι... Τρέμεις την ώρα που φτάνει ο λογαριασμός του ρεύματος. Τον κοιτάς με αποτροπιασμό και φρίκη! Τον αφήνεις κλειστό .Ποιο το νόημα?? Νερό... τηλέφωνο...

Σκέψου... Βρες μια λύση... Το απόλυτο κενό...

Εσύ , η ανεργία και η κατάθλιψη κάνετε τρελό παρεάκι. Το απόλυτο κενό!

Δες τώρα ένα ακόμα σκηνικό:

Χτυπά ξυπνητήρι στις 7:00...Σνουζ...και πάλι ... και πάλι... Τσαντίζεσαι σηκώνεσαι. Καφές, πρωινό , ντύσιμο στα γρήγορα. Άργησες! Πρέπει να είχες ανοίξει το μαγαζί μισή ώρα πριν... Εκεί κοντοστέκεσαι ...

-Άντε και θα το ανοίξω. Μεροκάματο θα βγάλω?

Σπαταλάς όλη την μέρα σου μέσα σε ένα άδειο μαγαζί παρακαλώντας από μέσα σου για έναν τουλάχιστο πελάτη. Αλλά και τι να κάνεις? Να το κλείσεις? Τουλάχιστον τώρα έχεις να φας. Αν χαθεί αυτή η προβληματική επιχείρηση θα πεινάσεις εσύ. Οπότε... κρατάς ανοικτή μια προβληματική επιχείρηση χρεώνεσαι καθημερινά για ένα πιάτο φαί!Φαύλος κύκλος!

Σκέψου... Βρες μια λύση... Το απόλυτο κενό...

Πόσο καταθλιπτικό, πόσο γκρίζο? Πόσο κόντρα ρόλος σε μια υπέροχα όμορφη χώρα! Μια χώρα που δεν μπορεί να διασφαλίσει στους κατοίκους της το αγαθό της εργασίας.

'Αρθρο 22: (Προστασία της εργασίας)

1. H εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Kράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού.
Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.
2. Mε νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας, που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας συναπτόμενες με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και, αν αυτές αποτύχουν, με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία.

Ναι. Σύνταγμα της Ελλάδος άρθρο 22...

Όμως φίλε μου σταμάτα την αυτολύπηση. Μην περιμένεις να σε βοηθήσει κανένας από την στιγμή που εσύ δεν βοηθάς τον εαυτό σου.

  • ΣΚΕΨΟΥ ποιες ικανότητες έχεις?

  • Έχεις κοινοποιήσει το πρόβλημά σου? Απευθύνθηκες στις τοπικές αρχές να σε βοηθήσουν?

  • Πόσα βιογραφικά έχεις στείλει σήμερα?

  • Γιατί εξακολουθείς να ζεις στην πόλη που δεν σου προσφέρει εργασία?

*** Σκέψου... Υπάρχει λύση... Κανένα κενό!**

Μην επιτρέπεις φίλε μου στον εαυτό σου να βουλιάζει στην μαύρη τρύπα της ανεργίας. Ψάξε . Πάλι και πάλι και πάλι. Αυτός που ψάχνει βρίσκει. Μπορεί να μην είναι η ιδανική δουλειά όμως είναι μια αρχή. Κάνε το πρώτο βήμα και θα έρθει και το ιδανικό.

Να θυμάσαι:

ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΔΕΔΟΜΕΝΑ - ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΗΣ - ΛΥΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΛΥΣΗ.

Ξέρω τι σου λέω πίστεψέ με! Τα παραπάνω σου τα λέει μια μάνα 54αρων χρόνων που εξακολουθεί να κυνηγά το μεροκάματο. Που δεν έχει καταθέσει τα όπλα ποτέ. Που αγωνίζεται καθημερινά γιατί το θέλει και γιατί μπορεί!

Σκέψου... Υπάρχει λύση... Κανένα κενό!