ωριμότητα

Ωριμότητα... Θα μπορούσε να είναι η λέξη της εβδομάδας!

Μήπως τα προβλήματά μας είναι συνέπεια της ανωριμότητάς μας?
Μήπως κάποια στιγμή να εξαφανίζαμε το κακομαθημένο παιδάκι μέσα μας? Μαμά , μαμααα ο Βασιλάκης με χτύπησε!!!Τρέχει η μάνα να ξελασπώσει το βλαστάρι της! Και νομίζουμε πως πάντα κάποιος , κάπου , με κάποιον μαγικό τρόπο θα τρέχει πίσω μας.

Λέγοντας όμως ωριμότητα?

ώριμος -η -ο [órimos] : που έχει φτάσει σε ένα ανώτατο στάδιο ανάπτυξης, εξέλιξης, τελείωσης κτλ., και γι΄ αυτό είναι κατάλληλος... ο ορισμός σύμφωνα με το λεξικό.

Η ωριμότητα δεν έχει να κάνει με την ηλικία. Το πέρασμα του χρόνου δεν αποτελεί εγγύηση ωριμότητας. Η σοβαροφάνεια δεν είναι ωριμότητα.

  • "Ευχαριστώ" - "Παρακαλώ".Δύο απλές λέξεις που δείχνουν ευγένεια. Και η ευγένεια είναι γνώρισμα του ώριμου ανθρώπου.

  • Η ωριμότητα έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Είναι πραγμάτωση.

  • Ο ανώριμος θα ρίξει την ευθύνη των λαθών του στον διπλανό. Ο ώριμος θα αποδεχθεί το λάθος του και θα προσπαθήσει να το διορθώσει.

  • Η αγάπη είναι ωριμότητα. Αγαπά και συγχωρεί ένας ώριμος άνθρωπος. Συγχωρεί για να είναι ήρεμος ο εσωτερικός του κόσμος.

  • Αναγνωρίζεις τον ανώριμο από τον τρόπο που επικοινωνεί με τους γύρω του. Είναι ισχυρογνώμων, αμετακίνητος, και φωνακλάς. Επιδεικνύει τον εαυτό του για να εισπράξει την αποδοχή του κύκλου του. Ένας ώριμος , ισχυρός χαρακτήρας δεν το έχει ανάγκη.

  • Κανένας ώριμος άνθρωπος δεν είναι βίαιος! Λειτουργεί με επιχειρήματα και διάλογο. Δημοκρατικά. Και η Δημοκρατία είναι ωριμότητα.

  • Μερικές φορές η σιωπή είναι καλύτερη από το να έχεις τον τελευταίο λόγο. Και αυτό είναι ωριμότητα!

  • Να αφήνεις πίσω σου αυτούς που αγαπάς , γιατί τα αισθήματά τους δεν είναι ισοδύναμα με τα δικά σου. Είναι ωριμότητα. Μην πουλάς φτηνά τον εαυτό σου.

  • Ωριμότητα είναι να μην φοβάσαι τον εαυτό σου. Η μοναχικότητα είναι απαραίτητη για να καταλάβουμε τουλάχιστον ,τι είναι αυτό που ζητάμε από τους γύρω μας. Θα εκπλαγείς με το πόσο θα αλλάξει η ζωή σου και οι σχέσεις σου.

  • Ωριμότητα είναι να τεκμηριώνεται το δίκιο σου χωρίς να κραυγάζεις το λάθος του συνανθρώπου σου.

Επομένως η ωριμότητα είναι εσωτερική υπόθεση. Έχει να κάνει με σένα . Αξίζει να την αναζητήσεις για να είσαι εσύ πρώτα καλά με τον εαυτό σου , όμως σαν συνέπεια αυτού θα δεις πόσο διαφορετικός θα είναι ο κόσμος σου. Αξίζει να προσπαθήσεις να ωριμάσεις για την ηρεμία του πνεύματος σου. Για την ψυχική ισορροπία σου.

Μην βάζεις ενδιάμεσους ανάμεσα σε σένα και στην πραγματικότητά σου. Η ζωή που ονειρεύεσαι επιθυμεί την φυσική σου παρουσία και την ενεργή σου συμμετοχή. Κάνε αλλαγές. Το ένα μικρό βήμα για αρχή. Και ναι φίλε μου αυτό είναι ωριμότητα!