Photo by Perchek Industrie / Unsplash

Για ένα μικρό παιδί ευτυχία είναι να βουτήξει τα χέρια του στα λασπόνερα και τα ανυψώσει χαρούμενο λασπωμένα. Μπέρντραντ Ράσσελ

Σε μια πρόταση όλη η αλήθεια της ζωής.

Περπατώ στο δρόμο και ακούω μητέρες σε κατάσταση υστερίας.Βλέπω ανθρώπους με πρόσωπα σκυθρωπά.Μίζερα , δυσαρεστημένα και στην καλύτερη περίπτωση ανέκφραστα.

Είναι τόσο μεγάλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος ή έγινε η μιζέρια συνήθεια?

Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν προβλήματα .Όμως το μυαλό πρέπει να εκπαιδεύεται ώστε να μπορεί να σκέφτεται θετικά. Baby steps.Ένα μικρό βήμα την φορά. Για να κάνεις όμως αυτό το μικρό βήμα προς τον στόχο ... πρέπει να υπάρχει στόχος! Σωστά? Πόσοι από όλους τους γκρινιάρηδες έχουν έναν συγκεκριμένο στόχο? Το "θέλω χρήματα και άνεση " δεν είναι στόχος. Πόσο μάλλον όταν ψάχνεις το εύκολο κέρδος.

Ο σύγχρονος άνθρωπος ( εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα) έχει μπλέξει στον λαβύρινθο του καταναλωτισμού και έχασε κάθε αυθορμητισμό. Ξερόχορτο που τρίζει κάτω από το βάρος των υλικών αγαθών.

Συναντά κάποιον που του χαμογελά και αυτόματα αναρωτιέται " Τι ζητά από μένα και μου χαμογελά?" Αν δεν καταλήξει αυτόματα στο συμπέρασμα πως έχει να κάνει με κάποιον "κατώτερης νοημοσύνης". Πόσες φορές αδιαφόρησες για τον συνάνθρωπό σου που χρειαζόταν βοήθεια?

Η ευτυχία που αναζητάς απεγνωσμένα είναι ένα σύνολο όμορφων στιγμών.Στιγμές... ένα τόσο δα κομματάκι από τον χρόνο που έχεις στην διάθεσή σου. Και τον σπαταλάς φίλε μου.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που έπαιξες με τα παιδιά σου?

Πότε ήταν η τελευταία φορά που γέλασες μέχρι δακρύων?

Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκλαψες , που ούρλιαξες από θυμό και πόνο?

Πότε έσκυψες για να μυρίσεις ένα όμορφο λουλούδι?

Πότε ήταν η τελαυταία φορά που φέρθηκες αυθόρμητα , χωρίς να ζυγίζεις τα υπερ και τα κατά?

Δεν έχει να κάνει με την αυτοκυριαρχία. Είναι καχυποψία, η αναζήτηση της υπεροχής με κάθε μέσο, η εχθρότητα , ο φόβος , ο ωχαδερφισμός... Εκμηδένιση όλων των ηθικών αξιών. Κατατάσσουμε τους ανθρώπους σε Κατηγορίες ανάλογα με την δουλειά που κάνουν για να βιοποριστούν. Ό πνευματικός κόσμος του κάθε ανθρώπου δεν έχει καμία αξία. Η ηρεμία και η γαλήνη γίνονται αντικείμενο περιέργειας.Μια ανώτερη κατάσταση που θα έπρεπε να είναι στόχος για όλους, γίνεται αντικείμενο χλευασμού και χαρακτηρίζεται εξαιρετικά ασυνήθιστη.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΖΑ

Όποιος τολμήσει να ξεφύγει από την μάζα είναι δακτυλοδεικτούμενος και μη αποδεκτός.

Ασυνείδητα μια φρίκη την νοιώθεις. Εκεί ίσως βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος. Από εκεί πηγάζει όλη η δυσαρέσκεια και η μιζέρια. Φρίκη για το πρόσωπο που εμφανίζεται σποραδικά στον καθρέφτη σου. Δεν σου αρέσει... το πνίγεις. Είναι όμως ένα πρώτο βηματάκι... με την προυπόθεση να αφήσεις χώρο για τον αληθινό εαυτό σου.

Το παιδάκι με τα λασπωμένα χέρια που εξαφάνισες.

Τον έφηβο , τον γεμάτο πάθος και αυθορμητισμό.

Τον τύπο που είχε όρεξη να μάθει πράγματα για την ζωή , για τις τέχνες , την μουσική , τις επιστήμες...

Μια από τις μεγαλύτερες αντιφάσεις του σύγχρονου κόσμου είναι η αντίφαση ανάμεσα σε εκείνο που είναι και σε εκείνο που νομίζει πως είναι!
Κάποιες έρευνες λένε πως ο σύγχρονος άνθρωπος είναι απροσάρμοστος. Όχι στην εργασία του ή στο κοινωνικό σύνολο , αλλά απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό!

Φίλε μου για να σταματήσεις να είσαι μίζερος , γκρινιάρης και καχύποπτος πρέπει σιγά σιγά να εναρμονίσεις το ασυνείδητο με τα συνειδητά στρώματα της καθημερινότητάς σου.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ , ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΑΣ , ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΛΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΓΑΘΑ ΠΟΥ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΜΑΣ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ.

Σταμάτα να πιστεύεις πως είσαι κάτι ξεχωριστό. Κάποιος σημαντικός και αναντικατάστατος. Μια μικρή κουκίδα αστρόσκονης είσαι μέσα στην υπεροχή του σύμπαντος.

Ζήσε απλά για να είσαι καλά