"........Ένας ικανοποιητικός (και συνάμα πολύ γενικός) ορισμός για την ευφυία διατυπώθηκε από τον Μπερξόν και είναι ότι ευφυία θεωρείται η «ισορροπία ενστίκτων , συναισθημάτων και νόησης». Αντίθετα , η ανισσοροπία των ανωτέρω ιδιοτήτων ορίζει την βλακεία.

--------------------------------------------------------Ο έξυπνος την πατάει κατ’ εξαίρεση και όχι κατ’ εξακολούθηση. Διαπράττει την ανοησία σχεδόν εις γνώση του , υποκύπτοντας στο ξύπνημα κάποιου βαθύτερου ενστίκτου , μιας έντονης παρόρμησης που καπελώνει το μυαλό και το εκτροχιάζει. Αν ο ευφυής είναι όντως ευφυής έχει την σύνεση να μην την ξαναπατήσει , τουλάχιστον στο ίδιο θέμα και με τον ίδιο τρόπο..........."

Αποσπάσματα από το βιβλίο «Εγχειρίδιο Βλακείας» του Διονύση Χαριτόπουλου τα παραπάνω.

Ας μετρηθούμε! Πόσοι από εμάς είναι ηλίθιοι πόσοι οι έξυπνοι? Υπάρχει η καμπύλη του Gauss η οποία χρησιμοποιείται για την ανίχνευση χαρακτηριστικών ενός πληθυσμού , έχουμε το λιγότερο ένα ποσοστό 25% βλακών , 25% έξυπνων και 50% μέσης νοημοσύνης. Ο ένας στους τέσσερις είναι βλάκας…

Ο άνθρωπος ξεχώρισε από τα ζώα γιατί κατάφερε να αναπτύξει την λογική του και έτσι έχασε τα αλάθητα ένστικτά του. Την ανέπτυξε και την χρησιμοποιεί! Τελεία και παύλα!

Ο έξυπνος άνθρωπος έχει αναλυτικό νου. Δεδομένα - λύσεις. Έχει κρίση. Δεν φοβάται να καταναλώσει φαιά ουσία. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υποπέσει σε θανάσιμα λάθη και αμαρτήματα. Με την διαφορά όμως , πως θα ΣΚΕΦΤΕΙ το λάθος , θα το αναλύσει και θα καταλήξει σε συμπεράσματα.Συμπεράσματα που θα τον οδηγήσουν στο επόμενο βήμα.Και ναι δεν θα επαναλάβει το ίδιο λάθος δεύτερη φορά.

Ο ηλίθιος δεν θα καταλάβει ποτέ πως έκανε λάθος επιλογή. Το φταίξιμο είναι του ανάδρομου Ερμή. Φταίει η κακιά αύρα του καημένου του χρυσόψαρου (Μου το είπε εμένα η Κούλα πως είναι γκαντεμιά να έχεις χρυσόψαρο). Το σύμπαν που τον χτυπά αλύπητα. Η φαιά του ουσία χρησιμοποιείται μόνο για να βρει τρόπους να λουφάρει στην δουλειά του ( πάντα σε βάρος συναδέλφων) , να εισπράξει περισσότερα με όσο το δυνατόν λιγότερη δουλειά ( και αυτό το θεωρεί μεγάλη εξυπνάδα)... γενικά πως θα ζήσει παρασιτικά. Και ναι μπορεί να τα καταφέρει!

Ο έξυπνος άνθρωπος είναι πάντα τίμιος.

Ένας ήσυχος άνθρωπος.Δεν χρειάζεται με βαβούρα και εντάσεις να τραβήξει την προσοχή. Ήσυχα και ευσυνείδητα θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει.Ευφιής. Ο ηλίθιος δεν θα χάσει ευκαιρία για εντάσεις και καυγάδες. Δεν έχει ιδέα τι σημαίνει δημοκρατία και διάλογος. Έχει μάθει να φωνάζει και να μην ακούει.

Ο δημοκρατικός διάλογος και ο σεβασμός στην διαφορετική άποψη είναι γνώρισμα ευφυούς ανθρώπου.

Συναισθηματικός , ευαίσθητος μπορεί να σκύψει με σεβασμό και πνεύμα αλληλεγγύης επάνω από μια πονεμένη ψυχή ο ευφυής. Δεν φοβάται να δείξει τα συναισθήματά του.Έχει μια αδιόρατη θλίψη στα μάτια. Πονά κάπου βαθιά μέσα του για όλα τα κακά και στραβά του άδικου αυτού κόσμου. Έχει ενσυναίσθηση.Ταυτίζεται με την συναισθηματική κατάσταση ενός άλλου ατόμου.

Χοντρόπετσος , αδιάφορος , αδιάβροχος σε όλα ο ηλίθιος! Δεν συναισθάνεται ... γιατί απλά δεν καταλαβαίνει. Όσα λιγότερα εννοεί τόσο λιγότερα αισθάνεται. Τι και αν σκάσει η κατσίκα του γείτονα... τι και αν έσκασε και ο γείτονας μαζί της...ίδια γεύση! Ο εαυτούλης του να είναι καλά! Ένα μόνιμο άσχετο χαμόγελο ολημερής τον κοιτάς και απορείς: "Μα πως μπορεί???"

Μπορεί! Είπαμε : Όσα λιγότερα καταλαβαίνεις ,τόσο λιγότερα αισθάνεσαι.Άρα ευτυχής , χαμένος στην κοσμάρα του!

Μην φοβάσαι να δείξεις την ευαισθησία σου είναι χαρακτηριστικό ευφυούς ατόμου.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός καλλιτέχνη είναι η παρατήρηση. Παρατήρηση ανθρώπων , πραγμάτων... κάτι που τράβηξε την προσοχή του.Το ίδιο ακριβώς κάνει και ένας έξυπνος άνθρωπος.Παρατηρεί. Αυτή η θαυμαστή ικανότητα να συγκεντρώνεσαι με ένταση στο αντικείμενο. Χάρη στην παρατήρηση μπορεί να αντιληφθεί όλες τις πτυχές. Αποκτά καλύτερη αντίληψη του κόσμου. Γίνεται προνοητικός και αποτελεσματικός.

Και ο ηλίθιος παρατηρεί. Που είναι η αδυναμία σου για να την εκμεταλευτεί για δικό του όφελος.

Και μένω σε αυτό! Και ξαναρωτώ :

Είναι όντως μεγάλος ο αριθμός των ηλιθίων??? Είναι τόσοι πολλοί οι βλάκες ή συμπεριφέρονται σαν βλάκες στον βωμό του εύκολου κέρδους???

Αντί να τους ψάχνουμε , μήπως να "βάζαμε πλάτη" και να επικεντρωνόμασταν σε αυτά που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν? Στην δουλειά, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, στην οικογένεια... συλλογικότητα. Άλλωστε όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας. Δεν είμαστε όλοι στην ίδια φάση.

Σταματώ φίλε μου να αναλύω τον έξυπνο και τον βλάκα! Ο βλάκας κάποιες στιγμές συμπεριφέρθηκε έξυπνα και ο έξυπνος κάποιες στιγμές συμπεριφέρθηκε σαν βλάκας! Ανθρώπινες αδυναμίες. Και ένας έξυπνος άνθρωπος υποφέρει και αναγνωρίζει τις αδυναμίες των ανθρώπων που τον περιβάλλουν.

Φίλες και φίλοι η βλακεία ΔΕΝ είναι αήττητη!!! Ας το αποδείξουμε!