oneira

Κάπου διάβασα πως ευτυχία είναι η εκπλήρωση κάποιας παιδικής επιθυμίας. Γι'αυτό και πολλοί πλούσιοι δεν είναι απόλυτα ευτυχισμένοι.Τα πλούτη δεν ήταν ποτέ παιδικό όνειρο. Κάπως έτσι το είπε ο Σ.Φρόιντ.

Στάθηκε αυτή η φράση εφαλτήριο να ψαχουλεύω τα παιδικά μου όνειρα. Ανακάλυψα με έκπληξη πως τα όνειρά μου δεν ήταν ποτέ κάτι ανέφικτο. Ήταν τόσο μεγάλα όσο μπορούσαν να αντέξουν οι πλάτες μου ... και τα νεύρα μου. Τα περισσότερα από αυτά έγιναν πραγματικότητα. Και αυτό - ναι λοιπόν- είναι ένα δικό μου γκόλ!

Το μεγάλο πρόβλημα είναι βεβαίως - βεβαίως η μέση ηλικία. Αυτή η άτιμη κρίση μέσης ηλικίας η οποία είναι επικίνδυνη. Καταστρέφει κόσμο και κυρίως αφανίζει γυναικείο πληθυσμό!

Άκου λοιπόν πως έχει το πράγμα. Δύο παιδιά ( κατά μέσο όρο) ένας σύζυγος, δύο γονείς και άλλοι δύο του συζύγου. Πολύς κόσμος ε? Φαντάσου όλους αυτούς σε έναν κύκλο . Στο κέντρο του κύκλου εσύ φιλενάδα....μιλώ για την γυναίκα γιατί εσείς οι άντρες είστε ύπουλα πλάσματα και τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου τα κρύβετε!

Λοιπόν για πάρα μα πάρα πολλά χρόνια τρέχεις περιμετρικά του κύκλου. Μοιράζεις τον χρόνο σου (και τον εαυτό σου) ισόποσα σε όλους. Ξέχασες όμως τον έναν και μοναδικό.ΕΣΕΝΑ.

Τα παιδιά με ήσυχο ( ή όχι) τρόπο αναγκαστικά και αναμενόμενα έφυγαν. Οι γονείς είναι πια πολύ γέροι για να σε χειραγωγούν και να σε κρίνουν ή έχουν φύγει από την ζωή . Ο σύζυγος τώρα... αμφιλεγόμενο πρόσωπο? Άδειος ο κύκλος! Μόνη? Και μόνη και δυστυχισμένη? Με πόνο ψυχής ανακαλύπτεις πως άφησες ( ναι εσύ) τον εαυτό σου να σε προδώσει.Δεν χωρούσε στον κύκλο?

Εκεί είναι που ψάχνεις τα χαμένα όνειρα. Εκεί είναι που πατάς την μπανανόφλουδα . Έρχεσαι εναντίον του πικραμένου εαυτού σου και αντιδράς με λάθος ,επιφανειακά, ανούσια ξεσπάσματα. Χαρτιά , φαγητό , ψώνια , ανούσιο σεξ , γελοίες προσωρινές ερωτοδουλειές, υστερικά ξεσπάσματα στον "μου'χεις φάει τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου".... Όμως σε βλέπω εκεί στο άδειο σπίτι ( Τον καημένο σύντροφο τον έχεις αφανίσει μεταφορικά ή κυριολεκτικά) δυστυχισμένη και ανικανοποίητη. Τίποτα τελικά από όλα αυτά δεν είχαν σημασία.

Τα όνειρα έχουν ηλικία? Ποιο ήταν το ένα ανεκπλήρωτο? Αυτό που ονειρεύτηκες τις νύχτες στο παιδικό σου κρεβατάκι? Αυτό που άφησες πίσω για χάρη των άλλων.

Είσαι σε προνομιακή θέση. Ξαναγνώρισε τον σύντροφό σου. Πιάσε την σχέση από το μηδέν. Μόνο εσύ και εκείνος...και όλα αυτά τα μεγάλα που μοιραστήκατε.

Κάνε πραγματικότητα το παιδικό σου όνειρο. Ναι γιατί τώρα δεν έχεις δικαιολογία. Μπορείς να συμφιλιωθείς με τα θέλω σου και τον παραπονεμένο εαυτό σου. Και αν δεν μπορείς να κάνεις παραγματικότητα ακριβώς αυτό που ονειρεύτηκες , κάνε κάτι κοντινό σε αυτό. Μόνο μην σπαταλιέσαι , μην σκορπίζεσαι.

Η μέση ηλικία είναι ηλικία απελευθέρωσης. Είναι ευχή όχι κατάρα. Κάνεις ότι θέλεις ... γιατί μπορείς!!!

Θυμάμαι τον εαυτό μου σκαρφαλωμένη στο περβάζι του παράθυρου (νεοκλασικό όμορφο σπιτάκι) με ένα ταλαιπωρημένο τετράδιο να γράφω. Είμαι στην μέση ηλικία και είμαι εδώ! Αντί για τετράδιο χτυπώ τα πλήκτρα του υπολογιστή.

Θυμάμαι τον εαυτό μου με ένα μπλοκ στα χέρια , τα ζεστά απομεσήμερα , να ζωγραφίζω και να υπόσχομαι στον εαυτό μου :"Όταν μεγαλώσω θα έχω πολλά πινέλα και πολλές μπογιές ( ειχα ένα μικρό κουτάκι με νερομπογιές και ένα μικρό πινέλο)".Είμαι στην μέση ηλικία και ναι λοιπόν έχω και πολλά πινέλα και πολλά χρώματα! Χρησιμοποίησα το διαδίκτυο , διάβασα, είδα αμέτρητα βιντεάκια και πλέον είμαι σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο.Εντάξει... ζωγράφος δεν είμαι όμως αφιερώνω χρόνο σε κάτι που αγαπώ χωρίς τύψεις.

Στην μέση ηλικία ξέθαψα τον καλλιτέχνη που είχα παρατήσει στην γωνία.

Τα όνειρα δεν έχουν ηλικία. Εσύ όμως έχεις. Χρησιμοποίησε την πείρα που σου χάρισαν οι εμπειρίες σου για καλό σκοπό. Μην στέκεσαι στα άσχημα. Μην φοβάσαι να κάνεις την ενδοσκόπησή σου. Συμφιλιώσου με το θυμωμένο , πικραμένο , καταθλιπτικό πλάσμα και αγάπησε τον εαυτό σου.

Κάνε κάτι από εκείνο που επιθυμούσες. Αυτό το κάτι θα ξεδιψάσει την περιφρονεμένη σου λαχτάρα και θα σου δώσει χαρά και δύναμη. Η χαρά είναι η γεύση που έχει ο παράδεισος!

Δεν έχει ηλικία το όνειρο. Συνέχισε να ονειρεύεσαι και να προσπαθείς για το καλύτερο. Όσο θέλεις , μέχρι εκεί που μπορείς.

Οι αποτυχία μας δείχνει ποιοι είμαστε στην πραγματικότητα. Μην την φοβάσαι. Όμως μην υπερτιμάς τις δυνάμεις σου. Ότι θέλεις μέχρι εκεί που μπορείς. Οτιδήποτε σου δίνει χαρά .

Αυτή είναι η δική μου εικόνα. Η δική μου οπτική. Εσύ μπορείς να αποφασίσεις για την δική σου ζωή. Όμως να θυμάσαι πως

Τόσο η ζωή ,όσο και ο θάνατος (κυριολεκτικά και μεταφορικά) είναι στα δικά σου χέρια. Μην σκορπίζεσαι.